Mausoleumin tarinat

Juseliuksen mausoleumi on yksi Porin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Mausoleumin rakennutti teollisuusmies Fritz Arthur Juselius tyttärensä Sigrid Juseliuksen viimeiseksi leposijaksi. Sigrid kuoli keuhkotautiin 11-vuotiaana ja hänen hautansa sijaitsee mausoleumin sisällä. Mausoleumi on yksityiskohtaisen kaunis ja sen sisällä on paljon kallisarvoista taidetta, kauniin ulkokuoren takana piilee kuitenkin monta karmivaa kummitustarinaa.

hautausmaa

Yhden tarinan mukaan isä Juseliuksen voi nähdä kantamassa tytärtään sisälle mausoleumiin, jos menee Sigridin kuolinpäivän yönä hautausmaalle.

kasi

Toinen tarina kertoo Sigridin punaisista kengistä. Kun Sigrid Juselius oli pieni tyttö, sai hän hienot punaiset kengät 9-vuotis syntymäpäivälahjaksi. Kengät kuitenkin katosivat. Tyttö oli tästä hyvin surullinen ja Isä ostikin monet samanlaiset kengät. Mutta oli vain ne yhdet oikeat kengät, joita Sigrid suri. Vuosia myöhemmin punaiset pienet kengät löytyivät haudattuina maahan leikkipuiston lähellä, jossa Sigridillä oli tapana leikkiä. Vielä nykyäänkin voi Sigridin syntymäpäivän yönä (17.5) nähdä hänet suremassa ja etsimässä kenkiä. Valitus ja itku sanotaan olevan korvia raastavia. Samaan paikkaan on joskus ilmestynyt päivänkakkaroita, jotka olivat Sigridin lempikukkasia. Sanotaan, ettei suru lopu ennen kuin kengät ovat jälleen hänen jalassaan.

sigrid

Myöhemmin mausoleumin pihalle on haudattu Juseliuksen kaksi vaimoa sekä Juselius itse mutta heidän tarinansa ovat asia erikseen.

 

Mainokset