Pohjoisen kummituksia ja kummia kohtaloita

Kummituksia ja kummia kohtaloita Oulussa

Toripolliisista liikkuu monia tarinoita.

Kuva: YLE

Ken uskoo ken ei. Tarinoita kummituksista kuulee kuitenkin ihmeellisen paljon. Oulustakin löytyy paikkoja, joihin liittyy monia jännittäviä tarinoita. Näitä voi kuulla tarkemmin Oulussa järjestettävällä opastetulla kävelykierroksella.

Kävelykierroksella kerrotaan monista kummista kohtaloista. Eräs tarina liittyy Oulun linnaan. Käkisalmesta kotoisin oleva herra Montonen tuomittiin 1600-luvun lopussa moniavioisuudesta linnaan. Siellä hän paranteli hevosia ja sairaita noitakeinoilla ja muutenkin hän eli vankilassa rietasta elämää. Tulenkin hän osasi sytyttää milloin tahtoi. Hänen uskottiin olevan liitossa paholaisen kanssa. Niinpä hänet tuomittiin noituudesta poltettavaksi roviolla vuonna 1690. Ennen tuomioon täytäntöönpanoa hän kuitenkin kuoli. Hänet löydettiin kasvot ruvella, jolloin hänen uskottiin ottaneen yhteen itsensä paholaisen kanssa. Kertoman mukaan Oulun linnassa kummittelee…

Kummituksia ja kummia kohtaloita löytyy Oulusta todella paljon.. Toripolliisiin liittyy myös monia tarinoita. Erään tarinan todenperäisyydestä ei olla varmoja. Aikoinaan toripoliisi oli virkapoliisina. Hän oli lyhyt, pönäkkä ja punakka. Hänellä oli usein kränää erään Martti -nimisen laukkukauppiaan kanssa. Martti oli kerran ottamassa nokosiaan Torinrannassa penkillä, kun toripoliisi tuli paikalle ja yritti häntä herättää. Lopulta raivoissaan tästä epäesteettisestä makailusta hän huusi: ”Herää! Ekkö nää tiiä kuka mää oon!” Siinä vaiheessa Martti avasi silmänsä ja sanoi: ”Luulekko, että mää oon värisokea.”

Hyväntahtoinen rouvashenkilö

Moniin paikkoihin Oulussa liittyy kummitustarinoita, eritoten Pallas-kortteliin kuuluviin huoneistoihin. Cafe Bisketissä työntekijät ovat kertoneet korvapuustin yhtäkkiä lentäneen yläviistoon tömähtäen tarjoilijan rintaan ja kellarissa, jossa on todella lämmintä, on tunnettu erittäin kylmä tuulahdus. Bisketissä on nähty myös harmaapukuisen naisen tilaavan juomaa, mutta yhtäkkiä katoavan. Työntekijöillä on usein vahva tunne siitä, että joku on läsnä. Saman talon yläkerran ikkunoissa on nähty naisen katselevan kadulle aina samassa paikassa, mutta usein eri kerroksissa. Säästöpankki Optian tiloissa on kuultu askelia takana, ovet ovat paukkuneet ja hissillä on tuntunut usein olevan aivan oma elämänsä.

Heiluriovet käyvät, mutta…

Monille oululaisille tunnetuin kummitustarina liittyy Jumprun pubiin. Aikoinaan Hailuodon seutuville saapui haaksirikkoutunut hollantilainen kauppalaiva, josta oli pelastautunut kuusihenkinen miehistö. Yksi matruuseista jäi Ouluun, jossa hän teki erinäisiä rötöksiä. Siihen aikaan Jumprun kellarissa oli vankityrmä, johon hänet sitten kiinnijäätyään heitettiin. Jostain syystä hän kuoli yllättäen. Vielä tänä päivänäkin kerrotaan hänen etsivän drinkkiä heiluriovien heiluessa Jumprun yläkerrassa. Joskus Jumpru on työntekijöiden lähdettyä kotiin syttynyt täyteen juhlavalaistukseen. Myös kerrotaan, että alakerrassa mies olisi ollut tilaamassa olutta. Siinä vaiheessa, kun baarimikko on kääntynyt antamaan juomaa, on mies hävinnyt. Ovimikolta kysyessä miehen olinpaikasta, on vastaukseksi saatu vain, että mikä mies? Jos joskus huomaat miehen siellä siemailevan olutta, eikä juoma tuopissa vähene, saattaa kyseessä olla tämä matruusi…

Arkistotko tylsiä?

Lääninhallituksessa on myös havaittu kummittelevan. Kerrotaan, että aikoinaan lakeija rakastui tulisesti säätyläisnaiseen ja kirjoitteli hänelle lauluja ja runoja. Aluksi nainen oli imarreltu, mutta vähitellen mielenkiinto loppui, mutta ei tältä mieheltä. Miehen sydän särkyi ja hän hirttäytyi lääninhallituksen kellariin. Arkistossa saattaa paperit tippua ja eräs ravintolatyöntekijä kertoi tunteneen käden olkapäällään, mutta ketään ei näkynyt.

Huolestunut Jenni

Tuirassa sijaitsevassa Sinisessä talossa on havaittu myös kummia. Epäillään, että 1980-luvulla, jolloin talo oli purku-uhan alla, Jenni Paulaharju ilmestyi sinne välittääkseen huolestumisensa. Kerrotaan, että kerran ravintolan kassan laskiessa rahoja nojatuoliin olisi istahtanut joku ja huokaissut syvään. Tämän jälkeen kuultiin ääniä, kuin joku olisi nukkunut. Ketään ei kuitenkaan nähty. Tällä hetkellä talo on suojeluskohde. Uusia havaintoja mahdollisesta kummituksesta ei ole tiettävästi kuultu.

Mahdollisuus törmätä kummitukseen

Oulun kaupungin markkinointi, Oulun seudun oppaat ry, Go Arctic! ja Huiput Oy järjestävät yhteistyössä opastetut kesäkierrokset aina elokuun kuudenteentoista päivään saakka. Suomenkieliset opastetut kävelykierrokset lähtevät kaupungintalon edestä tiistaisin ja torstaisin klo 15 ja englanninkieliset kierrokset keskiviikkoisin klo 15. Teemoina ovat Patsastelua Oulusa, Prumenaati wanahasa Oulusa, Ruusuja ja romantiikkaa Hupisaarilla, Kummituksia ja kummallisia kohtaloita ja Suuri saarikierros. Seuraava kävelykierros teemalla kummituksia ja kummallisia kohtaloita starttaa 16. heinäkuuta.

YLE Oulu / Hannu Okkonen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s