Yleistä tietoa aaveista

Mitä aaveet ovat? Kummitus, aave tai haamu on uskomuksissa kuolleen ihmisen tai eläimen sielu, joka kulkee elävien kummitus, aave tai haamu on uskomuksissa kuolleen ihmisen tai eläimen sielu, joka kulkee elävien maailmassa, usein samoilla paikoilla kuin eläessään. Tätä elävien maailmaan jäämistä kutsutaan kummitteluksi. Kummittelevien sielujen väitetään usein yrittävän saattaa loppuun jotain tehtävää, joka jäi elämässä tekemättä, tai kärsivän rangaistusta pahoista teoistaan. Kummitusten katsotaan usein olevan jonkinlaisessa välitilassa, kuolleina, mutta kykenemättöminä siirtymään esimerkiksi manalaan tai taivaaseen. Kummitustarinoita löytyy ympäri maailmaa.aailmassa, usein samoilla paikoilla kuin eläessään. Tätä elävien maailmaan jäämistä kutsutaan kummitteluksi. Kummittelevien sielujen väitetään usein yrittävän saattaa loppuun jotain tehtävää, joka jäi elämässä tekemättä, tai kärsivän rangaistusta pahoista teoistaan. Kummitusten katsotaan usein olevan jonkinlaisessa välitilassa, kuolleina, mutta kykenemättöminä siirtymään esimerkiksi manalaan tai taivaaseen. Kummitustarinoita löytyy ympäri maailmaa.

Aaveen piirteitä:

Kummittelun katsotaan liittyvän lähes aina johonkin paikkaan, sellaiseen, jolla kummitus on ollut eläessään. Joskus harvemmin kummituksen myös väitetään seuraavan elossaolevia sukulaisiaan. Vapaasti ja vailla rajoitteita liikkuvia kummituksenomaisia henkiolentoja ei pidetä kummituksina vaan vapaina henkinä.

Haamu saattaa olla läpinäkyvä, varjomainen, sumumainen, osittain näkyvä tai luuranko. Haamu voi myös näkyä, kuten elävä ihminen, mutta kadota sitten oudosti. Yleensä ajatellaan, että haamu voi kulkea aineen läpi, eikä sitä voi koskettaa, mutta että se voi koskettaa ihmisiä tai siirrellä esineitä. Väitetään, että haamun läpi kulkiessa saattaa tuntua erittäin kylmältä. Kummitustaloissa kerrotaan usein olevan poikkeuksellisen kylmiä kohtia, jotka liikkuvat, vaikka itse olentoa ei näkyisikään. Jotkut ajattelevat haamun olevan ektoplasmaa.

Myös esineet tai rakennusten osat, tai kokonaiset laivat miehistöineen saattavat kummitella kertomuksissa. Esimerkiksi eräästä linnasta puretun lattian sanottiin joskus näkyvän ylhäällä katonrajassa, jossa se oli ennen sijainnut.

Kummituksiin kohdistuu niihin uskovissa kansoissa ja yksilöissä, sekä usein lapsissa kovaa pelkoa. Kummitusilmiölle ei löydy tieteellistä todistusaineistoa.

On arveltu, että kummitus-käsitykset tekee pelottavaksi se, että kuvitelmien tai tarujen kummitus on jotain, mikä ei sovi arkiajatteluun lainkaan, jotain mikä rikkoo luonnollisesti käsitettyjen ilmiöluokkien rajat: mieli ilman ruumista. Tällaisen ilmiön kanssa toimimiseen ihmisellä ei ole valmiuksia, sillä ihminen mieltää vaistomaisesti mielen liittyvän aina ruumiiseen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s